Open source software

Open source en vrije software

Min of meer de variant met de minste restricties. Open source is niet alleen gratis te gebruiken, maar ook de broncode van het programma wordt vrij gesteld waardoor iedereen het vrij kan en mag aanpassen, kopiëren en distribueren. Een groot voordeel hiervan is dat in veel gevallen vele programmeurs aan het programma werken waardoor het continue verbeterd wordt.

Goede voorbeelden van vrije software

Een goed voorbeeld van open source software is het besturingssysteem Linux. Dit is uitgegroeid tot een zeer betrouwbaar en populair softwarepakket met vele varianten. Hetzelfde geldt voor Wordpress: het bekende blogsysteem waar half bloggerland zijn of haar blog mee beheert. Omdat eigenlijk iedereen min of meer vrij is om te doen met vrije software wat hij of zij wil, bestaat de mogelijkheid dat een bepaalde variant van de software niet meer gratis is, maar dat een programmeur graag geld wil zien voor 'zijn' versie van het programma. Denk hierbij aan bepaalde add-ons en dergelijke.

Genoeg vrijheid of niet?

De benaming 'vrije software' is een algemene benaming voor open source programma's, het verschil is echter dat de ontwikkelaars ervan de open source licenties bekritiseren omdat deze licenties voor gebruikers net niet voldoende ruimte geven om er in alle vrijheid mee te kunnen werken. Als gebruiker van het programma heb je hier overigens weinig last van.

Terug naar overzicht