Adware

Adware

Adware is eigenlijk een variant van gratis software waarbij er inkomsten worden gegenereerd door de makers door middel van advertenties. Er zijn talloze manieren waarop geadverteerd kan worden in gratis software. Zo kunnen er midden in de interface advertenties worden getoond, of er kunnen popups worden getoond. Deze adverteerders betalen de maker van de adware voor elke download van het programma, waardoor de maker toch inkomsten kan halen uit de gratis software. De gebruiker kost het uiteindelijk niets.

Spam of niet?

Adware staat bekend om zijn plausibele betrouwbaarheid. Vaak wordt adware als verdacht beschouwd. Dit is overigens niet altijd het geval, maar helaas ook vaak wel. Er zijn duizenden adware programma's die ongevraagd persoonlijke gegevens doorsluizen zodat advertenties beter getarget kunnen worden. Wanneer dit gebeurt, dan verandert de naam van adware naar spyware. Deze programma's spioneren als het ware je online bezigheden.

Advertenties wegkopen

Behalve het feit dat het gevaarlijk kan zijn om adware te installeren, is het ook een bron van irritatie. Telkens wanneer je een bepaalde functie wilt gebruiken, komt er een vervelende popup waar je vervolgens per ongeluk op klikt. Vaak ga je dan naar een website waar je helemaal niet op wilt zitten. Veel makers van adware geven je de optie om de advertenties weg te kopen. Dit betekent dat je alsnog moet gaan betalen voor je "gratis" software. Dit is echter geen verplichting, dus wanneer je geen last hebt van de advertenties, dan is de software nog steeds gratis. 

Terug naar overzicht